Den professionelle samtale
Samtalen er for de fleste professionelle et vigtigt og nødvendigt arbejdsredskab.
Den professionelle samtale kan fx være dén, hvor jobkonsulenten på jobcenteret skal anvise et arbejde til en ledig, samtalen hvor sagsbehandleren skal give et afslag til en borger, den vanskelige medarbejdersamtale eller et visitationsmøde med den ældre borger i hjemmeplejen.
Målgruppen
Vi udbyder kurset i samtalen for alle faggrupper, der arbejder med samtalen som arbejdsredskab og som ønsker at videreudvikle kompetencer i at mestre den professionelle samtale. F.eks. lærere, pædagoger, sagsbehandlere, sygeplejersker, afdelingsledere og HR-medarbejdere.
Formålet
Formålet med kurset er, at kursusdeltageren trænes i at facilitere en samtale, i at holde kontakten og i evnen til at være i processen, således at vækstbetingelser for et ligeværdigt møde og en dialog kan skabes. Her trænes, forfines og nuanceres deltagernes allerede opnåede kompetencer og evner indenfor feltet og deltagerne får øget indsigt i egne talenter og iboende vækstpotentiale i forhold til samtalen som arbejdsredskab.
Indhold
Indholdet vil blive skræddersyet arbejdspladsens behov, men kan bl.a. indeholde at arbejde konkret med rammer og struktur for samtalen, herunder temaer som;
- Kontakt og kontrakt
- Proces, indhold og mål i samtalen
- Ledelse og ansvar i samtalen
Der vil også være mulighed for at arbejde med relationskompetencer og forskellige temaer i relation til dette, herunder bl.a.:
- Den ligeværdige dialog
- Anerkendelse
- Personligt sprog og udtryk
- Kontaktetablering
- Nærvær
Vi kan derudover rette fokus på nogle af de svære udfordringer, den professionelle kan møde i samtalerne. Det kan f.eks. være:
- At arbejde med modstand
- Konflikt og forskellighed som arbejdsvilkår
- Forsvarsmekanismer
- Konflikthåndtering
Derudover målrettes kurset konkret til de forskellige typer af samtaler, som deltagerne sidder med i det daglige. Det kan være børnesamtalen, forældresamtalen, den korte samtale eller f.eks. den svære samtale.
Kursusform
Kurset gennemføres med variation af:
- Oplæg
- Rollespil
- Arbejde i mindre grupper
- Træning i plenum
- Indirekte og direkte supervision
Et kursus, hvor vi når igennem alt det ovenstående kunne f.eks. bygges op af 3 x 4 dage.