Problemer med se dette nyhedsbrev? klik her

26. april 2017
Nyhedsbrev:

Kan man bruge psykoterapi til behandling af misbrugere?

I det seneste indlæg på DFTI-bloggen deler familieterapeut Svend O. Andersen ud af sine erfaringer med at arbejde psykoterapeutisk med misbrugere.

Af: Svend O. Andersen:

Det er dårlig hjælp at tilbyde psykoterapi til mennesker, der er aktive misbrugere. Det gælder både mennesker med det hårde synlige misbrug, såvel som det gælder det misbrug, hvor man formår at holde facaden, mens alt under overfladen falder fra hinanden.

Her er nogle af mine erfaringer...

’Den gode hjælper?’
– eller ’Den afhængige af at hjælpe?’

Den allervigtigste erfaring, jeg har gjort mig som terapeut, er, hvor essentielt det er at erkende sine egne afhængighedsmønstre. Da jeg opdagede, hvor dybt afhængig jeg var af at hjælpe mine klienter, måtte jeg også erkende, at jeg misbrugte dem i noget, jeg vil kalde min ’hjælpeafhængighed’. Her ænsede jeg kun i alt for korte glimt, om hjælpen var hjælpsom. Det vigtige for mig var at være ’den gode hjælper’. Den tilgang passer forfærdeligt godt sammen med en klient, der er blevet afhængig af at misbruge alkohol og nu gerne vil ud af det. Jeg ’stjal’ på den måde ansvaret fra klienterne, og de lod mig – for det meste – gøre det. De fleste havde jo en længerevarende offentlig uddannelse i at være klient, så de regnede vel med, at de gjorde deres del af arbejdet ved at overlade det til mig?

Eksempel:
En kvinde på omkring 50 år var ulykkelig over, at hendes ex-mand ikke ville med til familiebehandlingen, og hun vidste ikke, hvad hun skulle gøre. Jeg foreslog, at jeg skulle kontakte ex-manden og invitere ham. Jeg skrev et meget indtrængende brev til manden om vigtigheden af familiebehandling, når den ene var i behandling. Jeg fik naturligvis et meget vredt og afvisende brev retur, hvor manden (med rette, ved jeg nu) bad mig om at holde mig til det, der var mit job, og blande mig uden om hans privatliv! Jeg blev fortørnet og vred og ’forstod’ jo virkelig min klient meget bedre, synes jeg. Hun fik virkelig dårlig hjælp af mig, for jeg lod hende blive i hendes offerrolle og hendes afhængighed. Jeg indtog redderrollen i dramaet mellem hende og hendes ex-mand, som jo så fik rollen som krænkeren.

Et klassisk eksempel på det, som Stephen Karpman helt tilbage i 1968 beskrev som dramatrekanten. Da jeg i 1984 fik mit første job som gruppeterapeut for alkoholmisbrugere, understøttede hele kulturen på behandlingsstedet denne tilgang. Først senere blev der indført supervision og efteruddannelse, hvor vi fik mulighed for at forholde os kritisk til vores egen indsats. Gennem supervisionen gik det langsomt op for mig, hvor gennemgribende min egen afhængighed af at hjælpe var, og hvilken indflydelse det havde på min indsats som gruppeterapeut. Jeg indså, hvor dybe rødder det havde, og jeg besluttede mig for, at jeg ville arbejde med min egen afhængighed samtidig med, at jeg arbejdede videre i gruppebehandlingen.

Det ændrede det faglige perspektiv en hel del, at jeg havde ændret mit personlige perspektiv. Respekten for, hvor svært det kan være at komme ud af en alkohol-afhængighed, voksede ligefrem proportionalt med, at jeg forholdt mig til, hvor meget jeg var afhængig af at hjælpe. Det blev, paradoksalt nok, sådan, at jeg efterhånden bedre forstod de af mine klienter, der fortsatte med at drikke. Jeg kunne bedre se, hvor meget der skulle ryddes op i deres relationer, og hvor meget det ville kræve. Så – respekt for dem, der får taget fat i deres liv!

Resten af indlægget kan læses via linket herunder, hvor Svend gennemgår, hvordan dette livtag kan forme sig, og hvordan man kan deltage som psykoterapeut:

DFTI-blog: PSYKOTERAPI OG MISBRUG »

(Svend skriver på baggrund af 30 år som socialarbejder - heraf de 10 år som gruppeterapeut på en døgninstitution for mennesker, der ønskede at stoppe med deres misbrug. Han har desuden i nogle år fungeret som projektleder i et metodeudviklingsprojekt for familieorienteret afhængighedsbehandling og har mange års erfaring fra sin praksis som familie- og psykoterapeut.)


..........

BLIV UDDANNET FAMILIE- OG PSYKOTERAPEUT

Tag en 4-årig efteruddannelse, der styrker din relationskompetence og giver dig masser af praktisk træning i det familieterapeutiske arbejde. 27 dage pr. år. 10% rabat på basisåret.

Vi starter de næste hold op på uddannelsen:

København: 13. juni 2017
Aarhus: 22. september 2017

Læs mere om DFTI's uddannelse til FAMILIE- OG PSYKOTERAPEUT her »Gratis infomøder

Hvad kan jeg bruge familie- og psykoterapeut-uddannelsen til? Hvad betyder oplevelses-orienteret? Hvad er relationskompetence? Disse og mange andre spørgsmål kan du få besvaret på vores gratis informationsmøder:

KØBENHAVN (Valby)
16. maj 2017, kl. 17.30-19.30
21. september 2017, kl. 18.00-20.00

AARHUS
29. maj 2017, kl. 18.30-20.30
15. august 2017, kl. 17.30-19.30
Info
På informationsmøderne kan du møde en eller flere af vores undervisere og høre mere om DFTI og vores aktiviteter. Vi fortæller om uddannelserne til hhv. familie- og psykoterapeut og supervisor samt aktuelle kurser.

Tilmelding på kontakt@dfti.dk

ALLE ER VELKOMNE!

UDDANNELSE:

Familie- og psykoterapeut
Tag en 4-årig efteruddannelse, der styrker din relationskompetence og giver dig masser af praktisk træning i det helhedsorienterede, familieterapeutiske arbejde.

Bemærk, at basisåret kan tages som en selvstændig, 1-årig uddannelse i relationskompetence.

VARIGHED
Uddannelsen varer 4 år med 27 studiedage pr. år

STUDIESTART
13. juni 2017, København
22. september 2017, Aarhus

BLIV FAMILIETERAPEUT »
 

KURSUS:

INKLUSIONS-VEJLEDNING
3-dages kursus, der udvikler dine fagpersonlige kompetencer og lederskab i arbejdet med vejledning og inklusion. Undervisningen er praksis-orienteret og bygger på en vekselvirkning mellem oplæg og direkte træning i samtaler med udgangspunkt i dine erfaringer og eksempler fra hverdagen.

Kurset udbydes i samarbejde med COK (Center for offentlig kompetenceudvikling).

TID OG STED 2017
Herlev: 25.-27. september
(Tilmeldingsfrist: 25. august)

INKLUSIONSVEJLEDNING »
 

KONSULENTYDELSER:

Direkte til din arbejdsplads
SUPERVISION »
- Få en erfaren supervisor til kortere eller længere forløb

PERSONALETRÆNING »
- Få fokus på samspil og trivsel gennem personaletræning, gruppeeftersyn eller lign.

TEMADAGE »
- Få inspiration og nye input med en faglig overskrift

BESTIL ET KURSUS »
- For en samlet personalegruppe, skræddersyet til jeres behov

FOREDRAG »
- Om relationer mellem mennesker

Tlf. 7217 0765  |  kontakt@dfti.dk
Copyright © 2012 DFTI  |  afmeld nyhedsbrev
DFTI - Aarhus
Yrsavej 34
8230 Aabyhøj
DFTI - København
Trekronergade 126 A
2500 Valby