I uddraget herunder fokuseres der på børns deltagelse den terapeutiske samtale. Hele artiklen finder du ved at følge linket efter uddraget:
"Det er forskelligt hvor meget børn deltager i familieterapien. Det afhænger bl.a. af hvor gammel barnet er, hvad man ønsker hjælp til og hvordan barnet er vant til at blive mødt. Nogle børn taler med fra starten på eget initiativ, andre er afventende og føler sig tydeligvis pressede af situationen.
I alle tilfælde er det vigtigt, at terapeuten helt fra starten fortæller om, hvad der skal ske og hvad samtalen går ud på. I den sammenhæng skal det fremgå, at barnet kan vælge blot at lytte til de voksne, evt. tegne eller lege i rummet, og barnet er velkomment til at sige sin mening. Det vigtige er, at børn stilles frit og netop ikke får ansvaret for hverken indholdet eller stemningen i terapirummet.
Som samtalen skrider frem og de voksne har taget stilling til, hvad de gerne vil have hjælp til, vil barnets særlige klemme eller byrde blive mere konkret og tydelig. Den terapeutiske opgave er da, sammen med forældrene, at prøve at forstå barnets reaktioner og virkelighed, som det selv oplever det. At se barnet uden at ville opdrage eller på anden måde korrigere eller lære det noget. Vejen hertil vil som nævnt ofte gå igennem forældrenes smerte over ikke at lykkes som forældre.
Når forældrene tør høre og begynder at tage ansvar kan det straks aflæses på
børnene. De falder til ro, falder måske i søvn på fars skød eller kan lege koncentreret på gulvet.
Efter dette vendepunkt og i mulige efterfølgende samtaler er det ikke strengt
nødvendigt at børnene er med. De vil ofte være til stor hjælp enten direkte eller som følelsesbarometre, men pointen er, at de voksne nu kan fortsætte arbejdet selv i parterapi. Vi anbefaler ofte, at børnene inviteres med til afslutningen af et forløb, så alle kan bidrage med synspunkter på forandringer i familiens liv.”
Du kan downloade og læse hele artiklen her:
Familiesamtalen i børneperspektiv »---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VIL DU SELV VÆRE FAMILIETERAPEUT?
DFTI’s 4-årige efteruddannelse til Familie- og psykoterapeut styrker din relationskompetence og giver dig masser af praktisk træning i det helhedsorienterede, familieterapeutiske arbejde.
Studiestart:København: 7. oktober 2016
Århus: 18. november 2016
BEMÆRK, at vi løbende afholder informationsmøder, ligesom du har mulighed for at komme på besøg og følge undervisningen.
Find datoer for de næste informationsmøder her »Læs mere om uddannelsen her:
Familie- og psykoterapeut ved DFTI »Vi glæder os til at byde nye studerende velkomne! :-)