Traditionel og utraditionel behandling

6. marts 2015

Kære Jesper Juul

Jeg har igennem mange år fulgt dit arbejde og fundet støtte og svar i dine bøger, når jeg mødte udfordringer i min rolle som mor. Tak for det.

Nu kunne jeg godt bruge dine erfaringer i forhold til, hvordan man som forældre bedst takler tics hos en teenagedreng.

Gennem de sidste halvandet års tid har vores dreng på 13 haft forskellige tics i form af rømmen, blinken med øjnene, knæk med fingre og ryk med nakken. Tics’ne er der konstant, men er mest voldsomme, når han er træt. Generelt har vores dreng brug for meget søvn – ofte 12+ timer i døgnet, og har i perioder meget hovedpine. Han er rigtig godt begavet, har heldigvis gode venner og skolekammerater og bliver ikke drillet med sine tics.

De sidste måneder har hans ryk med nakken været meget udprægede med intervaller af 20-30 sekunder, og det er hårdt for musklerne i nakken. Han går derfor til en kombineret behandling i form af zoneterapi, akupunktur og kiropraktor.

Vi har læst, at vi skal prøve at lade være med at kommentere hans ufrivillige bevægelser for meget og generelt forsøge at støtte op om ham og give ham selvværd, som den han er, men nogle gange bliver - især jeg - for bekymret for ham og hans fremtid og har svært ved at holde fast i den indstilling.

Vi har intet ønske om, at vores dreng skal diagnosticeres, men jeg vil være taknemmelig for gode råd til at kunne hjælpe ham bedst muligt.

Med venlig hilsen en bekymret mor


SVAR:


Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og din venlige feedback!

Jeg kommer måske til at skuffe dig denne gang, for jeg mener faktisk, at det er nødvendigt, at jeres søn bliver grundigt undersøgt af en børneneuropsykolog i første omgang og evt. i samarbejde med en erfaren og klog børnepsykiater – gerne en privatpraktiserende, for jeg kan godt forstå din uvilje mod at kaste ham ind i det offentliges diagnose-kødhakker, som det jo desværre har udviklet sig til i nogle kommuner.

Jeg ser ingen grund til at mene, at han skal trækkes med sine ticks i mange år frem, men både zoneterapi, akupunktur og kiropraktik vil højst kunne medføre midlertidige lettelser. Jeg er sikker på, at der er tale om en psykosomatisk reaktion, hvor I skal være forsigtige med ikke at forsømme den somatiske del.

Jeres omgang med ham og det, at han har gode sociale relationer, er en kæmpe fordel for ham, men heller ikke det rækker til i det lange løb.

Go’ vind!

Mange hilsner fra Jesper Juul

----------

Har du en kommentar, eller vil du dele siden på de sociale medier, kan du bruge knapperne herunder:


Skriv kommentar
Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld formularen nedenfor og klik Tilmeld.

Du vil herefter modtage en mail med link, som skal bekræftes, før vi kan tilmelde dig til nyhedsbrevet.Ønsker du at supplere din grunduddannelse med en 4-årig uddannelse til familie- og psykoterapeut?


Varighed
108 undervisningsdage fordelt over 4 år


Studiestart
København: 4. oktober 2015
Århus: 5. februar 2016
Stil et spørgsmål
Jesper Juul er bestyrer af DFTI's brevkasse, og han besvarer eller kommenterer problemstillinger inden for de nære relationer mellem voksne, voksne og børn, voksne børn og deres forældre og svigerforældre. Jesper har besvaret spørgsmål på dette område i mange år og i flere forskellige lande.

Spørgsmål sendes til: .

Og husk, at når du stiller et spørgsmål, er det en god ide også at beskrive dig selv, dine værdier og dine særheder, som jo altid er en del af konflikterne. Du er desuden velkommen til at være anonym, ændre navne og lignende.

Vi glæder os meget til at høre fra dig :-)
Seneste i brevkassen

Skal mit barnebarn bo hos mig?

08-02-2017
Kære Jesper Juul. Hjææææælp! Min datter Kari og hendes mand har tre dejlige drenge på 5, 7 og 10 år. Hendes mand er far til de to yngste. De er flyttet 7 gange på 10 år!

Min 21-årige søn bor stadig hjemme

27-01-2017
Kære Jesper. Jeg er mor til en voksen ung mand på snart 21 år. Jeg ved ikke, om du forholder dig til voksne unge mennesker, men faktum er, at jeg altså først og fremmest er mor, og derfor skriver jeg til dig. Jeg har jo læst din brevkasse om andre forældres problemer med teenagere og kan derfor genkende noget i de svar, du kommer med.

Hvordan hjælper vi vores pige med at sige fra?

02-03-2016
Kære Jesper. Min mand og jeg er i tvivl om, hvordan vi bedst hjælper vores 10-årige pige med at få sagt fra over for sin nærmeste veninde i klassen – da det efterhånden fylder så meget, at hun ikke vil i skole på grund af denne relation.

Trivselsproblemer efter skilsmisse

26-10-2015
Kære Jesper. Jeg er en 32-årig mor til 2 piger på 10 og 11 år, som jeg elsker ufatteligt højt. Pigernes far og jeg har kendt hinanden, siden jeg var helt lille [...] Jeg blev rigtig hurtigt gravid med min ældste datter. Jeg flyttede derfor hurtigt sammen med ham, og ja det gik stærkt. Vi er super meget forskellige, og det så jeg ikke dengang.

Konflikter mellem far og teenagesønner

12-08-2015
Kære Jesper, Vi er en familie med far og mor og to sønner, der lige er fyldt hhv. 15 og 17 år og skal starte i hhv. 2.g. og 9. klasse. Jeg skriver for at spørge om råd i forhold til, om jeg skal blande mig i konflikter mellem mine sønner og deres far.

Hjælp til skilsmissesag

22-06-2015
Kære Jesper. Jeg skriver til dig i håb om, at du måske kan hjælpe mig. Jeg kæmper og kæmper, og føler at nogen strammer båndet om min hals...ja det lyder måske vildt, men sådan har jeg det fysisk. Det er en lang historie, og ved ikke hvordan jeg skal skrive kort....derfor;