Relationskompetence - om dig, mig og relationen...
1. september 2015
Når jeg har det godt, og når jeg er sammen med socialt kompetente børn, hvis integritet er intakt, er det let at praktisere relationskompetence. Det kommer nærmest helt af sig selv. Problemet er, hvad skal jeg stille op med Philip, når han slår Sara?
Af: Kurt Rasmussen, socialpædagog, familie- og psykoterapeut MPF.
I min dagligdag, vil jeg gerne skabe et sundt og harmonisk pædagogisk klima, hvor børnene og jeg trives, og hvor jeg kan formidle det, jeg gerne vil. Problemet er, hvad jeg skal stille op, når der opstår problemer? Eller rettere, hvad der sker
med mig, når Philip slår Sara?
Hvad sker der med mig, når jeg ikke kan det, jeg gerne vil?
I den situation bliver jeg måske vred, irriteret, magtesløs, bange, nervøs, i tvivl, usikker, underlegen, eller jeg føler mig inkompetent. Jeg bliver ramt af følelser, jeg ikke nødvendigvis er særlig stolt af.
Eller måske vil jeg slet ikke vedkende mig følelsen. Men det forsvinder ubehaget ikke af. Følelsen bliver måske bare hjemløs, hvilket kan betyde, at den alene placeres hos barnet. Og så er det barnet og barnet alene, der er problemet.
Men, hvis jeg derimod er i stand til at vedkende mig, hvordan jeg har det, når Philip slår Sara, så ved jeg, at
det påvirker både mig og relationen, at jeg ikke kan det, jeg gerne vil. Det påvirker min sindsstemning og kommer til at stå i vejen for en god kontakt. Det er min andel af problemet.
Relationskompetence: At vedkende sig sine følelser
Relationskompetence handler altså bl.a. om at vedkende sig både sine smukkeste egenskaber og sine værste egenskaber. De smukkeste, det er dem vi er stolte af og skriver i vores CV.
Men hvad med vreden, irritationen, magtesløshed osv.? Er det så følelser, vi skal kureres for, eller noget vi skal lære at holde nede? Eller skal vi blive ”venner” med dem, og lære dem at kende? Det er absolut det sidste, vi anbefaler!
Når vi registrerer og anerkender følelser:
- løfter vi skyld og ansvar væk fra barnet. At tænke det perspektiv ændrer relationen.
- forandres følelsen og giver ofte en lettelse.
- får vi en mere nuanceret selvindsigt og dermed også forudsætning for en mere nuanceret empati.
- er det en god modgift mod stress.
- styrker vi selvfølelsen og integriteten.
- kan vi få den energi, der er i følelserne til at arbejde for os i stedet for at arbejde imod os.
Relationskompetence: At ”se” sig selv…og andre
Man kan sige, at hvis jeg kan ”se” mig selv, får jeg bedre forudsætninger for at ”se” Sara og Philip. Og dermed kan jeg givetvis også hjælpe dem til at opnå den selvindsigt og relationskompetence, der er nødvendig for, at de kan finde vej gennem livet på en måde, der er ok for dem selv og for andre.
Nogen kan det bare. De har det tilsyneladende som et medfødt talent. Men mange af os har været nødt til at bruge en del tid på at lære det – eller rettere på at træne det, fordi det er ikke noget, vi udelukkende kan læse os til.
Men som regel kan det læres. Det har vi erfaret over mange år i vores træning og undervisning af fagpersoner i menneskefagene. Vi kalder det
fagpersonlig udvikling.
----------
DFTI har stor erfaring med at afholde temadage og kurser eller sammensætte udviklingsforløb for arbejdspladser med fokus på netop
relationskompetence »
----------
Blogindlægget kan deles på de sociale medier eller kommenteres via af knapperne herunder:
Skriv kommentar