Længes du efter din partner?

29. december 2014

Af Fie Hørby, cand. mag., Familieterapeut MPF

Relationen er fundamentet

Det er relationen mellem os forældre, der skaber fundamentet i familien. Alt det vi siger og ikke siger, bliver til den stemning, som vores børn vokser op i. Derfor er en god relation til vores partner, det bedste vi kan give dem.

Alligevel er parforholdet ofte det, vi i en travl hverdag ender med at prioritere sidst. Efter børn, arbejde, indkøb, rengøring, fritidsaktiviteter og så videre. Vores måde at være sammen på bliver effektiv og uden pauser, og på den måde kan år gå.

Når der så alligevel opstår tid en aften, i en weekend eller på en ferie, hvor vi er alene sammen uden presserende gøremål, kan det være svært at finde hinanden. Computeren, telefonen, serier, arbejde eller andet, der plejer at få vores tid kan derfor hurtigt være det, der får lov at udfylde tomrummet.

Bevar nysgerrigheden

Paradoksalt nok, mister vi hurtigst nysgerrigheden på de mennesker, vi lever tættest med. Vi tror, at vi ved, hvad de mener og vil sige, og derfor lytter vi kun til dem med et halvt øre, og vi deler ikke af os selv – langsomt stopper samtalen mellem os.

Livet sammen kan hurtigt blive mere parallelt end dynamisk, og vi kommer til at længes efter nærværende kontakt og savner at tale sammen, hvor vi føler os hørt og forstået. Men vi har tit en adfærd, der forhindrer, at netop dét kan ske.

Når vi ikke føler os lyttet til og respekteret, trækker vi os fra relationen eller går i kamp – begge dele skaber afstand, og altså det modsatte af, hvad vi længes efter.

For at vi kan tale sammen på en måde, der bringer os tættere på hinanden, bliver det afgørende at begynde at interessere os oprigtigt for, hvad den anden har at sige – også når det er noget, vi ikke forstår eller er uenige i.

”Du forstår mig ikke …” eller ”Jeg forstår dig ikke …” er ofte her samtalen ender, men det er her, den skal begynde.

Mulighederne ligger i uenigheden

Fejlagtigt kan vi tro, at den slags samtaler eller diskussioner skal ende med enighed, men det vil i mange tilfælde være umuligt, så det mål vil kun bringe skuffelse.

Det vigtige i en samtale er, at begge føler sig lyttet til og respekteret, der fra åbner mulighederne sig – og det eneste vi behøver at være enige om, er: ”– at det er i orden at være uenige”, som Jesper Juul har udtrykt det.

Det sunde parforhold

På workshoppen ”Det sunde parforhold” kan du med din partner og andre par bliver klarere og klogere på, hvordan I kan komme tættere på at leve sammen på en måde, hvor I bevarer nærheden og kontakten til både jer selv og hinanden –samtidig. Her vil I få gode råd, øvelser og inspirerende udveksling med andre par.

Workshoppen i Valby bliver ledet af mig og er blevet til i et tæt samarbejde med Jesper Juul.

Læs mere om Det sunde parforhold her.
----------

Blogindlægget kan deles på de sociale medier eller kommenteres via af knapperne herunder:


Skriv kommentar
Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld formularen nedenfor og klik Tilmeld.

Du vil herefter modtage en mail med link, som skal bekræftes, før vi kan tilmelde dig til nyhedsbrevet.Bliv uddannet familieterapeut
4-årig videreuddannelse, der styrker din relationskompetence gennem indsigt i og udvikling af egne personlige og faglige forudsætninger. Med denne uddannelse får du et fundament for bæredygtig kontakt og ligeværdig dialog i arbejdet med hele familien.
Varighed: 108 undervisningsdage fordelt over 4 år

Næste studiestart
Aarhus: 22. august 2022
København: 7. november 2022
Kursus: Samtaler med børn
Praksisorienteret kursus for fx socialrådgivere, pædagoger, lærere, sygeplejersker og andre faggrupper, der arbejder med børn.

Børn har brug for voksne, som kan tage ansvar for udviklende samvær og for, at samtaler om deres erfaringer forløber på en sådan måde, at de føler sig styrkede – trods svære vilkår.

Kurset kan bestilles hjem til arb.pladsen
Seneste blogs

Empati i supervision af psykoterapeuter

25-04-2022
Det er kendt for de fleste psykoterapeuter, at begrebet empati har stor betydning i det psykoterapeutiske arbejde. Ligeledes er empati en vigtig del af supervisionen, for her er der brug for supervisors evne til både at indleve sig i supervisanten og i supervisantens samspil med klienterne.

Supervisionsrummet skal beskyttes - for alles skyld

05-04-2022
Supervision sker i en kontekst omgivet af en række betydningsfulde faktorer. Det er for eksempel de kollegiale relationer, ledelsen samt den rammesætning og de vilkår, der gælder for arbejdspladsen. Disse forhold har alle betydning for, hvordan man som medarbejder trives og udfører sit arbejde, men de kan ikke indgå som emner i supervision.

Supervision er ikke noget man får - det er noget man tager

31-03-2022
Supervision sker i et samarbejde mellem en supervisor og en supervisand. Supervisor bærer den største del af ansvaret for at tiden bruges konstruktivt og fokuseret, mens supervisandens rolle er langt mindre belyst, om end den er af stor betydning for udbyttet af supervisionen. Det er supervisandens muligheder for at tage ansvar, som sættes i fokus i denne artikel.

Supervision som samlende fagpersonlig udvikling

17-03-2022
I denne artikel præsenteres supervision som en samlende fagpersonlig udviklingsaktivitet med tre primære og forbundne fokusområder: Sagen/faget, det personlige og det relationelle.

Coronatider

01-04-2020
HIMLEN OVER KINA. Det er Coronatider i Danmark, og dramatikeren Julie Maj Jakobsen har delt denne meget personlige novelle i dagbogsstil med os. Det er en tekst, som vi tror at især mange børnefamilier vil kunne genkende sig selv i.

Hvad er supervision? - 3

27-03-2020
DFTI har gennem mange år uddannet supervisorer, og jeg vil her beskrive nogle af de begreber og forståelser der er gennemgående for vores måde at arbejde med faget. Dette er tredje tekst i rækken og handler om de personlige og relationelle aspekter af arbejdet.