Længes du efter din partner?

29. december 2014

Af Fie Hørby, cand. mag., Familieterapeut MPF

Relationen er fundamentet

Det er relationen mellem os forældre, der skaber fundamentet i familien. Alt det vi siger og ikke siger, bliver til den stemning, som vores børn vokser op i. Derfor er en god relation til vores partner, det bedste vi kan give dem.

Alligevel er parforholdet ofte det, vi i en travl hverdag ender med at prioritere sidst. Efter børn, arbejde, indkøb, rengøring, fritidsaktiviteter og så videre. Vores måde at være sammen på bliver effektiv og uden pauser, og på den måde kan år gå.

Når der så alligevel opstår tid en aften, i en weekend eller på en ferie, hvor vi er alene sammen uden presserende gøremål, kan det være svært at finde hinanden. Computeren, telefonen, serier, arbejde eller andet, der plejer at få vores tid kan derfor hurtigt være det, der får lov at udfylde tomrummet.

Bevar nysgerrigheden

Paradoksalt nok, mister vi hurtigst nysgerrigheden på de mennesker, vi lever tættest med. Vi tror, at vi ved, hvad de mener og vil sige, og derfor lytter vi kun til dem med et halvt øre, og vi deler ikke af os selv – langsomt stopper samtalen mellem os.

Livet sammen kan hurtigt blive mere parallelt end dynamisk, og vi kommer til at længes efter nærværende kontakt og savner at tale sammen, hvor vi føler os hørt og forstået. Men vi har tit en adfærd, der forhindrer, at netop dét kan ske.

Når vi ikke føler os lyttet til og respekteret, trækker vi os fra relationen eller går i kamp – begge dele skaber afstand, og altså det modsatte af, hvad vi længes efter.

For at vi kan tale sammen på en måde, der bringer os tættere på hinanden, bliver det afgørende at begynde at interessere os oprigtigt for, hvad den anden har at sige – også når det er noget, vi ikke forstår eller er uenige i.

”Du forstår mig ikke …” eller ”Jeg forstår dig ikke …” er ofte her samtalen ender, men det er her, den skal begynde.

Mulighederne ligger i uenigheden

Fejlagtigt kan vi tro, at den slags samtaler eller diskussioner skal ende med enighed, men det vil i mange tilfælde være umuligt, så det mål vil kun bringe skuffelse.

Det vigtige i en samtale er, at begge føler sig lyttet til og respekteret, der fra åbner mulighederne sig – og det eneste vi behøver at være enige om, er: ”– at det er i orden at være uenige”, som Jesper Juul har udtrykt det.

Det sunde parforhold

På workshoppen ”Det sunde parforhold” kan du med din partner og andre par bliver klarere og klogere på, hvordan I kan komme tættere på at leve sammen på en måde, hvor I bevarer nærheden og kontakten til både jer selv og hinanden –samtidig. Her vil I få gode råd, øvelser og inspirerende udveksling med andre par.

Workshoppen i Valby bliver ledet af mig og er blevet til i et tæt samarbejde med Jesper Juul.

Læs mere om Det sunde parforhold her.
----------

Blogindlægget kan deles på de sociale medier eller kommenteres via af knapperne herunder:


Skriv kommentar
Tilmeld nyhedsbrev

Udfyld formularen nedenfor og klik Tilmeld.

Du vil herefter modtage en mail med link, som skal bekræftes, før vi kan tilmelde dig til nyhedsbrevet.Bliv uddannet familieterapeut
4-årig efteruddannelse, der styrker din relationskompetence gennem indsigt i og udvikling af egne personlige og faglige forudsætninger. Med denne uddannelse får du et fundament for bæredygtig kontakt og ligeværdig dialog i arbejdet med hele familien.
Varighed: 108 undervisningsdage fordelt over 4 år

Næste studiestart
København: 6. maj 2019
Aarhus: 15. november 2019
Kursus: Samtaler med børn
- i samarbejde med COK

4-dages kursus for faggrupper, der arbejder med børn i udsatte livssituationer.

Tid og sted:
VI HAR IKKE PT. SAT DATOER OG STED PÅ NÆSTE KURSUS.
Kurset kan også bestilles hjem til arb.pladsen